Sunt iubite de o țară întreagă iar melodiile lor nu lipsesc de la nicio petrecere românească. Niculina Stoican, Irina Zoican și Emilia Dorobanțu au coborât pentru o zi de pe scenă și au trecut la coada porcului din care au făcut cârnați, sarmale și caltaboș. Rețeta e una simplă: totul se prepară cu multă voioșie.
La Isverna, în județul Mehedinți, oamenii, tradițiile și natura fac din acest loc un colț de rai. Pe aceste plaiuri s-au născut și au trăit celebrele artiste cu sânge de oltence: Niculina Stoican și Irina Zoican. Li s-a alăturat de câțiva ani Emilia Dorobanțu. Gazda noastră, Marian Balaci, arbitru de fotbal și antrenor într-ale petrecerilor, ne-a arătat ce înseamnă tradiția de Ignat: ”Iată-le! Nici n-am început petrecerea și deja s-a încins hora, lângă vedeta zilei: porcul! L-am tăiat și urmează să-l preparăm. La noi, la Mehedinți, totul se întâmplă cu foarte multă bucurie, suntem oameni gospodari și o să vedeți”, a atras atenția Marius Niță.
”-Cu porcul sacrificat, imediat ne apucăm și de mâncat, însă până atunci trebuie să ne punem pe spălat pentru că nu putem să-l mâncăm așa bronzat.
-Așa fac femeile la tăiatul porcului, ele nu se murdăresc, pun apă fiartă și bărbații trec la frecat”, a fost discuția între Niculina și Marius Niță.
”-Ce avem Niculina aici?
-Aici avem fața sarmalelor.
-Și spatele e varza sau cum vine asta?
-Cum vrei tu, așa e la noi, la Isverna, sarmalele nu trebuie să fie palide. Trebuie să fie și ele îmbujorate, machiate, aranjate”, a fost discuția între Niculina și Marius Niță.
Aranjată și machiată, Emilia Dorobanțu nu s-a dat în lături să-și folosească buzele naturale la prepararea cârnaților. Caltaboșul și cârnații și-au găsit mâinile dibace, la fel și împăturitul sarmalelor care au fost lăsate în seama Niculinei. Din bucătărie, la paranghelie n-a mai fost decât un singur pas… iar în pași de dans ne-au colindat copiii din grupul Moștenitorul pe tonalitîți de chiuială.